Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk!

Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, DÉMÁSZ által

REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐ

MÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA

TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS

Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk! - Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

Teljesítmény bővítés

A háztartásokban található elektromos fogyasztók száma egyre növekszik.  Bár a modern készülékek kevesebb áramot vesznek fel, a tendencia mégis növekedést mutat, hiszen az intelligens készülékek automatizált működése lehetővé teszi, hogy egyidejűleg több más készüléket üzemeltessünk, így a lakások egyidejű áramfelvétele is növekszik. Egy lakás, vagy ház maximális áramfelvételét minden esetben a fogyasztásmérőnél elhelyezett főbiztosító névleges árama határozza meg. Ez az úgynevezett áramszolgáltatói kismegszakító, mely az elosztói engedélyes (áramszolgáltató) tulajdonát képezi, névleges árama a fogyasztási hely szerződésében rögzített. Bővítését és plombálását a megfelelő dokumentációk regisztrált villanyszerelővel történő elkészíttetése és beadása után kizárólag az áramszolgáltató szakemberei végezhetik. Ezt nevezzük teljesítmény-, vagy amper bővítésnek.

A teljesítmény-bővítés folyamata:

1.) Igénybejelentés: személyesen az ügyfélszolgálaton (vagy a Hálózatcsatlakozási Osztálynak  e-mailben) be kell adni a kitöltött Igénybejelentés nyomtatványt, melyen a személyes adatokon kívül meg kell adni a felhasználási helyre igényelt teljesítményt és tarifát. A nyomtatvány beadását követően megküldik a “Műszaki-Gazdasági Tájékoztató”-t (MGT), melyben szerepel az igényelt teljesítmény után fizetendő csatlakozási díj összege és egyéb műszaki feltételek.

2.) A fogyasztásmérő helyet felül kell vizsgáltatni egy ajánlott és regisztrált villanyszerelővel. Nem elég egy általános villanyszerelő, ehhez áramszolgáltatói ajánlott szerelői minősítéssel, regisztrált villanyszerelői vizsgával kell rendelkezni – jó hír: mi rendelkezünk vele! 🙂
A vizsgálat során felmérésre kerül a méretlen és mért fővezetékek keresztmetszete és műszaki állapota, a fogyasztásmérő hely műszaki állapota, illetve a megfelelő érintésvédelmi mód kialakítása. A felülvizsgálat eredménye dönti el, bővíthető-e az igényelt névleges áramerősségig az áramszolgáltatói kismegszakító, illetve szükséges-e ehhez műszaki beavatkozás, pl. méretlen vagy mért fővezeték csere, a mérőhely szabványosítása.

3.) Ezt követően kezdeményezni kell az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán a teljesítménybővítést.  Ehhez szükséges a regisztrált villanyszerelő által elkészített B345. sz. csatlakozó műszaki dokumentáció és kivitelezői nyilatkozat. Amennyiben a teljesítmény-bővítés csatlakozási díj megfizetését igényli, úgy azt az ügyfélszolgálaton bankkártyás, vagy postai csekkes befizetéssel rendezni kell!

Igény esetén a teljes ELMŰ ügyintézést és a csatlakozási díj befizetését is átvállaljuk Ön helyett!

4.) A szerződés elkészültét követően az áramszolgáltató szakemberei elvégzik a főbiztosító(k) – szükség esetén a fogyasztásmérő – cseréjét és a zárópecsételést (visszaplombálást). Átfutási idő: kb. 8 munkanap. A zárópecsét felhelyezésekor a fogyasztónak vagy meghatalmazottjának jelen kell lennie és a regisztrált villanyszerelő kivitelezői nyilatkozatát be kell mutatnia az ELMŰ szerelőinek!

3 x 16 A-re bővítés

3 x 16 A-re bővítés

A bővítés az áramszolgáltató felé 32 A-ig csatlakozási díj-mentes. E fölött 3.600.- forint/Amper + ÁFA csatlakozási díj fizetendő. 32 A-ig a bővítésért az ELMŰ-ÉMÁSZ 7.381.- forint díjat számol fel, 32 A felett csak a csatlakozási díjat kell megfizetni. E szerint:

1 fázisú csatlakozás esetén 32 A ingyenesen jár minden fogyasztónak, nem szükséges csatlakozási díjat fizetni, csak a 7.381.- forint kiszállási díj megfizetése szükséges.
3 fázisú csatlakozás esetén a kismegszakítók névleges áramerősségi értékei összeadódnak, tehát 3×16 A  esetén 2×16 A (=32 A) ingyenes, csak a fennmaradó 16 A után kell fizetni, viszont a 7.381.- forintot nem kell.

Példa: 3×10 A-ről 3×16 A-re szeretnénk bővíteni. Tehát 30 A-ről, 48 A-re. Mivel 32 A-ig nincs csatlakozási díj, így csak a fennmaradó 16 Amperért kell fizetni: 16 x (3.600.-+ÁFA) = 16 x 4.572.- forint, azaz 73.152.- forint fizetendő.

Miért mondta a szerelő, hogy csak 25 A-ig bővíthető a hálózatom, miközben a szolgáltató szerint 32 A-ig ingyenes a bővítés és ez minden fogyasztónak jár?

A teljesítmény-bővítés lehetősége erősen függ a hálózat állapotától, a vezetékek keresztmetszetétől, a megfelelő érintésvédelem meglététől, a mérőszekrény típusától és elhelyezésétől. Pont ezért szükséges egy előzetes felülvizsgálat, melynek során megállapításra kerül a bővítés lehetősége. Régebbi épületeknél gyakori, hogy felújítás nélkül nem lehet bővítést végezni!

Figyelem! Társasházi felhasználási helyek esetében amennyiben a mérések elé szerelt áramkorlátozók azonos fázishoz tartozó védelmeinek értékét összeadva az igényelt áramérték fázisonként meghaladja a 32A-t, úgy a társasházi összekötő berendezést (felszálló méretlen fővezetékeket) egy kamarai jogosultsággal rendelkező tervezővel ellenőriztetni szükséges, villamos tervet kell készíttetni. A bővítéshez a mérőhely szabványosítását csak az áramszolgáltató által jóváhagyott terv után lehet megkezdeni.

Néhány példa (a teljesség igénye nélkül):

 • 3 x 10A nappali tarifáról 3 x 16A nappali + 3 x 16A vezérelt tarifára bővítés -> nem szükséges terveztetni, összesített áramérték 32A + 32A + 32A
 • 1 x 16A nappali tarifáról 3 x 32A nappali tarifára bővítés -> nem szükséges terveztetni, összesített áramérték 32A + 32A + 32A
 • 3 x 16A nappali tarifáról 3 x 16A nappali + 1 x 25A vezérelt tarifára bővítés -> terveztetni szükséges, összesített áramérték 41A + 16A + 16A
 • 1 x 20A nappali tarifáról 1 x 20A nappali + 1 x 20A vezérelt tarifára bővítés -> ha a két fogyasztásmérő külön fázisról van ellátva és a regisztrált villanyszerelő ezt a B345. sz. nyomtatványon igazolja, úgy nem szükséges terveztetni (azonos fázisról táplálva az áramérték 40A lenne, így tervköteles lenne)

Amennyiben a fogyasztásmérő hely a csatlakozó vezeték végpontján, a tulajdonjogi határon van (pl. családi házak esetén), úgy nem szükséges villamos tervet készíttetni, elegendő a regisztrált villanyszerelő által típus-fogyasztásmérő szekrénnyel kialakított mérőhely és annak dokumentációja.

Amennyiben a mérőhely nem a tulajdonjogi határon van (a csatlakozó vezetéken lévő első kötésponton), tehát a csatlakozási pont (tulajdonjogi határ) és a mérőhely között van olyan vezetékszakasz, amely méretlen szakasz ugyan, de a fogyasztó tulajdona, úgy kérhetnek villamos tervet!

A villamos terv esetleges szükségességét az áramszolgáltató minden esetben feltünteti a kiadott Műszaki-Gazdasági Tájékoztatóban, így annak megléte elengedhetetlen feltétele az árajánlat-készítésnek és a kivitelezés megkezdésének.

Kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal!

5.00 avg. rating (99% score) - 19 votes
Kategória: Szakmai anyagok
 • Kempelen Tünde írta:

  Tisztelt Rajk Úr!
  Kérdezném, hogy NORDART-GLAMOX fűtőpanelekkel való fűtéshez igaz-e, hogy semmiképpen nem lehet H-tarifás költségcsökkentést kapni?
  Földszintes 80 négyzetméteres családi házat fűtünk önálló,egyenként konnektorba kapcsolt, a helyiségek nagysága szerint 7 db 800-2000kW-os fűtőpanelekkel.Másfél éve lakunk a házban, ezen a télen kapcsoltuk be az elemeket,rendkívül jól és biztonságosan működtek, de a fogyasztásra hihetetlen összegű számla érkezett.
  Villanyóra ellenőr ajánlotta az E tarifás óra szerelését a fűtésre, de az ELMÜ elutasította.
  Kérdezném, hogy az ELMÜ, vagy más szolgáltató létezik-e, aki az E-tarifás költség csökkentést biztosítani tudná?
  Üdvözlettel: Tünde

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Tünde,

   a H tarifás fogyasztásmérő kéttarifás, hőszivattyúkhoz engedélyezett tarifa.
   Dugaszoló aljzatból üzemeltethető fűtőpaneleket nem működtethet róla, mert nem teljesítik az elvárt feltételeket.
   Csak a minden napszaki mérőről működtethetők!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Halasi Anita írta:

  Tisztelt Rajk Úr,

  segítségét kérném:
  Frissen vásárolt ingatlanom felújítása közben akadtunk el… A lakásba tervezett gépészet a következőkből állna: elektromos fűtés (2 db 2kw és 1 db 750w teljesítményű NOBO fűtőpanellel), egy új telepítésű villanybojler (Ariston 100 literes, 1,5 kw), valamint 1 elektromos tűzhely. Ezeken kívül a szokásos háztartási nagy- és kisgépek (hűtő, mikro, mosó-szárítógép). A jelenlegi kialakítás szerint 1 db 25A-es kismegszakítóval szerelt nappali és egy 16+10+10A-es éjszakai órával rendelkezünk. A készülékek – tudtunkkal – nem köthetőek éjszakai áramra. Kérdésünk, hogy a nappali óra “teljesítményét” miként lehet – tanácsos Ön szerint – bővíteni?

  Segítő együttműködését köszönöm. Tisztelettel, H. Anita

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Anita,

   javaslom a nappali mérőre 3x16A, a vezérelt mérőre 1x16A igénylését.
   A 11,04 kVA teljesítménnyel üzemeltethetőek lesznek a tervezett fogyasztók átlagos egyidejűséget feltételezve.
   A bővítéshez szabványos mérőhely kialakítása szükséges, melyben készséggel állunk rendelkezésükre!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   ELMŰ-ÉMÁSZ regisztrált, ajánlott villanyszerelő

   • Halasi Anita írta:

    Tisztelt Rajk Úr,

    köszönöm válaszát. Egyetlen pontosítás még: a villanybojler Ariston Velis EVO típusú, amit ismereteink szerint nem lehet (célszerű) éjszakai áramra kötni. Ennek fényében a vezérelt mérő megszüntetését tervezzük. Ebben az esetben véleménye szerint a 3X16A-es bővítés elegendő-e?

    Tisztelettel, H. Anita

    • Rajk Tamás írta:

     Kedves Anita,

     amennyiben a készülék dugvillás, úgy szigorúan tilos azt vezérelt, különmért tarifáról üzemeltetni.
     Ebben az esetben azt is a nappalira kell kötni, így nem lesz szükség a vezérelt mérőre.
     Azt gondolom, hogy még így is elegendő lesz a 3x16A.
     Ha mégsem, akkor azt a fázist, amit túlterhelnek, meg kell emelni 20A-re.

     Üdvözlettel,
     Rajk Tamás

 • Tóth János Tamás írta:

  Tisztelt Tamás!

  A belvárosi 54 nm-es (most 25A erősségű) villanyhálózatomat szeretném bővíteni,mert a gáz kikötöm,és lesz egy 80 literes energiatakarékos villanybojler+indukciós főzőlap+sűtő és egy 2.6 KW klima meg egy 750w norvég fűtőpanel.A lakásban az összes fogyasztó (tv+égő mindennel együtt) maximális fogyasztására olyan 14-15 KW jött ki. Ön a 3x20A vagy 3x 16A javasolja? A főzőlap 6200W fogyasztásű,a hűtő,mosogatógép,mosogép tavaly lettek cserélve A++ kategóriákra.

  Köszönettel:

  Tóth Tamás

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   nem jellemző, hogy a villamos fogyasztókat névleges maximális teljesítményen üzemeltetjük, pláne nem az összeset egyszerre.
   Azt gondolom, hogy a 3x16A (11,04 kVA) elegendő kell legyen, figyelembe véve egy átlagos háztartás egyidejűségi tényezőjét!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

E-mail címe nem kerül megjelenítésre. Kötelező mezők jelölve *

*


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect. PUSH ---->