Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk!

Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, DÉMÁSZ által

REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐ

MÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA

TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS

Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk! - Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

Teljesítmény bővítés

A háztartásokban található elektromos fogyasztók száma egyre növekszik.  Bár a modern készülékek kevesebb áramot vesznek fel, a tendencia mégis növekedést mutat, hiszen az intelligens készülékek automatizált működése lehetővé teszi, hogy egyidejűleg több más készüléket üzemeltessünk, így a lakások egyidejű áramfelvétele is növekszik. Egy lakás, vagy ház maximális áramfelvételét minden esetben a fogyasztásmérőnél elhelyezett főbiztosító névleges árama határozza meg. Ez az úgynevezett áramszolgáltatói kismegszakító, mely az elosztói engedélyes (áramszolgáltató) tulajdonát képezi, névleges árama a fogyasztási hely szerződésében rögzített. Bővítését és plombálását a megfelelő dokumentációk regisztrált villanyszerelővel történő elkészíttetése és beadása után kizárólag az áramszolgáltató szakemberei végezhetik. Ezt nevezzük teljesítmény-, vagy amper bővítésnek.

A teljesítmény-bővítés folyamata:

1.) Igénybejelentés: az ügyfélszolgálaton be kell adni az “Igénybejelentés” nevű nyomtatványt, melyen a személyes adatokon kívül meg kell adni a felhasználási helyre igényelt teljesítményt és tarifát. A nyomtatvány beadását követően megküldik a “Műszaki-Gazdasági Tájékoztató”-t, melyben szerepel az igényelt teljesítmény után fizetendő csatlakozási díj összege és egyéb műszaki feltételek.

2.) A fogyasztásmérő helyet felül kell vizsgáltatni egy regisztrált villanyszerelővel. Nem elég egy általános villanyszerelő, ehhez áramszolgáltatói ajánlott szerelői minősítéssel, regisztrált villanyszerelői vizsgával kell rendelkezni – jó hír: mi rendelkezünk vele! 🙂
A vizsgálat során felmérésre kerül a méretlen és mért fővezetékek keresztmetszete és műszaki állapota, a fogyasztásmérő hely műszaki állapota, illetve a megfelelő érintésvédelmi mód kialakítása. A felülvizsgálat eredménye dönti el, bővíthető-e az igényelt névleges áramerősségig az áramszolgáltatói kismegszakító, illetve szükséges-e ehhez műszaki beavatkozás, pl. méretlen vagy mért fővezeték csere, a mérőhely szabványosítása.

3.) Ezt követően kezdeményezni kell az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán a teljesítménybővítést.  Ehhez szükséges a regisztrált villanyszerelő által elkészített B345. sz. csatlakozó műszaki dokumentáció és kivitelezői nyilatkozat. Amennyiben a teljesítmény-bővítés csatlakozási díj megfizetését igényli, úgy azt az ügyfélszolgálaton bankkártyás, vagy postai csekkes befizetéssel rendezni kell!

Igény esetén a teljes ELMŰ ügyintézést és a csatlakozási díj befizetését is átvállaljuk Ön helyett!

4.) A szerződés elkészültét követően az áramszolgáltató szakemberei elvégzik a főbiztosító(k) – szükség esetén a fogyasztásmérő – cseréjét és a zárópecsételést (visszaplombálást). Átfutási idő: kb. 14 nap. A zárópecsét felhelyezésekor a fogyasztónak vagy meghatalmazottjának jelen kell lennie és a regisztrált villanyszerelő kivitelezői nyilatkozatát be kell mutatnia az ELMŰ szerelőinek!

3 x 16 A bővítés

3 x 16 A bővítés

A bővítés az áramszolgáltató felé 32 A-ig csatlakozási díj-mentes. E fölött 3.600.- forint/Amper + ÁFA csatlakozási díj fizetendő. 32 A-ig a bővítésért az ELMŰ-ÉMÁSZ 7.550.- forint díjat számol fel, 32 A felett csak a csatlakozási díjat kell megfizetni. E szerint:

1 fázisú csatlakozás esetén 32 A ingyenesen jár minden fogyasztónak, nem szükséges csatlakozási díjat fizetni, csak a 7.550.- forint kiszállási díj megfizetése szükséges.
3 fázisú csatlakozás esetén a kismegszakítók névleges áramerősségi értékei összeadódnak, tehát 3×16 A  esetén 2×16 A (=32 A) ingyenes, csak a fennmaradó 16 A után kell fizetni, viszont a 7.550.- forintot nem kell.

Példa: 3×10 A-ről 3×16 A-re szeretnénk bővíteni. Tehát 30 A-ről, 48 A-re. Mivel 32 A-ig nincs csatlakozási díj, így csak a fennmaradó 16 Amperért kell fizetni: 16 x (3.600.-+ÁFA) = 16 x 4.572.- forint, azaz 73.152.- forint fizetendő.

Miért mondta a szerelő, hogy csak 25 A-ig bővíthető a hálózatom, miközben a szolgáltató szerint 32 A-ig ingyenes a bővítés és ez minden fogyasztónak jár?

A teljesítmény-bővítés lehetősége erősen függ a hálózat állapotától, a vezetékek keresztmetszetétől, a megfelelő érintésvédelem meglététől, a mérőszekrény típusától és elhelyezésétől. Pont ezért szükséges egy előzetes felülvizsgálat, melynek során megállapításra kerül a bővítés lehetősége. Régebbi épületeknél gyakori, hogy felújítás nélkül nem lehet bővítést végezni!

Figyelem! Társasházi felhasználási helyek esetében amennyiben a mérések elé szerelt áramkorlátozók azonos fázishoz tartozó védelmeinek értékét összeadva az igényelt áramérték fázisonként meghaladja a 32A-t, úgy a társasházi összekötő berendezést (felszálló méretlen fővezetékeket) egy kamarai jogosultsággal rendelkező tervezővel ellenőriztetni szükséges, villamos tervet kell készíttetni. A bővítéshez a mérőhely szabványosítását csak az áramszolgáltató által jóváhagyott terv után lehet megkezdeni.

Néhány példa (a teljesség igénye nélkül):

 • 3 x 10A nappali tarifáról 3 x 16A nappali + 3 x 16A vezérelt tarifára bővítés -> nem szükséges terveztetni, összesített áramérték 32A + 32A + 32A
 • 1 x 16A nappali tarifáról 3 x 32A nappali tarifára bővítés -> nem szükséges terveztetni, összesített áramérték 32A + 32A + 32A
 • 3 x 16A nappali tarifáról 3 x 16A nappali + 1 x 25A vezérelt tarifára bővítés -> terveztetni szükséges, összesített áramérték 41A + 16A + 16A
 • 1 x 20A nappali tarifáról 1 x 20A nappali + 1 x 20A vezérelt tarifára bővítés -> ha a két fogyasztásmérő külön fázisról van ellátva és a regisztrált villanyszerelő ezt a B345. sz. nyomtatványon igazolja, úgy nem szükséges terveztetni (azonos fázisról táplálva az áramérték 40A lenne, így tervköteles lenne)

Amennyiben a fogyasztásmérő hely a csatlakozó vezeték végpontján van (pl. családi házak), úgy nem szükséges villamos tervet készíttetni, elegendő a regisztrált villanyszerelő által típus-fogyasztásmérő szekrénnyel kialakított mérőhely és annak dokumentációja.

Kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal!

5.00 avg. rating (99% score) - 19 votes
Kategória: Szakmai anyagok
 • B.Béla írta:

  Tisztelt Tamás!

  Nemrégiben költöztünk,a meglévő nappali 1 fázis 32A és éjszakai 1 fázis 32A hálózat van.Régebben volt egy kis műhely (gondolom ezért van ekkorára méretezve) de már csak a szokásos fogyasztok(hűtő,mosógép,mikró,50l v.bojler) vannak.Szeretnénk egy villanytűzhelyt ezért a kérdésem az lenne,hogy a nappali vill.órát érdemes lenne bővíteni 3 fázisúra csak a tűzhely miatt illetve ,ha igen mekkorára fázisonként?
  Köszönettel
  B.Béla

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   egyenlőre nem szükséges bővíteni. Hogy elegendő-e a 32A, az az Önök egyidejűségétől fog függeni.
   A vásárolni kívánt villanytűzhelyhez építtessen ki egy háromfázisú áramkört 5×4-es kábellel, 1x25A kismegszakítóval.
   Ez használható egy fázison, illetve három fázison is (később).

   A készülék bekötését követően meg fogják látni, hogy más gépekkel történő egyidejű üzem esetén elegendő-e az 1x32A.
   Ha nem elegendő, akkor a mérőt lehet bővíteni, a készülék kábelezése pedig alkalmas lesz három fázisra is.
   A háztartások 90%-ában villanytűzhellyel is elegendő az 1x32A.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

 • Gabor Batka írta:

  Tisztelt Rajk Tamás!
  3 x 16A szeretnénk vállalkozás beindítása miatt 3 x 63A-re bővíteni. A trafótól kb. 4-500 m-re lakunk, van esély rá, hogy falu széli környékre ezt a teljesítményt a szolgáltató ki tudja adni? Ha esetleg bővíteniük kellene ehhez, akkor az benne van a hálózatfejlesztési hozzájárulásban, vagy ránk terhelhetik egy esetleges bővítés költségét?
  Köszönettel: BG

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Batka Gábor Úr,

   mivel Önök jelenleg is rendelkeznek ellátással, nem valószínű, hogy szükséges a közcélú elosztóhálózat hosszabbítása.
   Azt javaslom, adjanak be egy igénybejelentést a szolgáltatónál 3x63A-re történő bővítéshez.
   Helyszíni felmérést követően megkapják a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót, melyben benne lesznek a költségek.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

 • Gaborpesti írta:

  Régi családi ház 16+25A fadoboz mérési hely fakalitkában az előszobában. Elmu. Ha 16+3*16 a cél (vagy 3 fázis esetén el lehet térni szimmetriától egy 12+12+25+ejszakaival?) akkor kell szabvanyositani, vagy a lakoteren kivuliségtől el lehet térni?

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   az aszimmetria nem gond, viszont fázisszám változással járó bővítés miatt a mérőhelyet szabványosítani kell, mely magával vonja a mérőhely ingatlanon kívülre helyezésének kötelmét is.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   ELMŰ-ÉMÁSZ regisztrált villanyszerelő

 • Szűcs Anett írta:

  Kedves Tamás!

  Egy társaházi -évek óta nem lakott- lakásban jelenleg 1 fázisú 16 amperes óra van. A gázzal történő fűtés kivitelezhetetlen, így az egyetlen megoldás: az elektromos panelekkel történő fütés mellett tettük le a voksot. Számításom szerint a maximálisra, azaz 36A-re történő bővítés sem lenne elég egy fázis esetén a lakás teljes elektromos ellátásra. Kérdésem, van-e lehetőség fázis bővítésre?, illetve ha igen ez milyen költségekkel, procedúrával járna.
  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelettel: Szűcs Anett

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Szűcs Anett,

   természetesen van lehetőség 3 fázisú betáplálás kialakítására, hiszen minden társasház felszálló méretlen fővezetékei – kötelező jelleggel – háromfázisú kivitelben kerülnek és kerültek kialakításra.
   Tudni kellene az igényelt teljesítményt, ezt jelezni kell a szolgáltató felé egy Igénybejelentőn, ők kiadnak rá egy Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót.
   Ebből a dokumentumból derül majd ki, mennyibe kerül a hálózatfejlesztés a szolgáltató felé. Ezen felül a mérőhely szabványosítása szükséges, melyre helyszíni felmérést követően tudunk árajánlatot adni.

   Felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   ELMŰ-ÉMÁSZ ajánlott villanyszerelő

 • Csanovszki Gábor írta:

  Tisztelt Rajk Tamás,

  ÉMÁSZ területen történt teljesítménybővítés miatt szabványos mérőhely került kialakításra (1x32A nappali +1x32A vezérelt). Kérdés az lenne, hogy a vezérelt órához egy már fixen bekötött bojlernek is ott kell-e lenni a sikeres átadáshoz, illetve hogy ennél az új kialakításnál kötelező-e az ÁVK. beépítése (a dokumentációban az alkalmazott érintésvédelem _kiegészítéseként_ csak van feltüntetve.)

  Köszönettel Cs. Gábor

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Csanovszki Gábor Úr,

   az átvételnek nem feltétele, hogy a hőtárolós, fix bekötésű készülék is csatlakoztatva legyen.
   ÁVK beépítése kötelező, hiszen vizes készülékről van szó, sőt, kétpólusú leválasztás is kell neki, ami nem az ÁVK!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   reg. vill. szer.

 • Szeder Zsolt írta:

  Tisztelt Rajk Tamás!

  Egy társas ház 2.emeleti lakásában szeretném a hálózatot 16-ról 32A-re bővíteni. Jelenleg a mérőóra a lakáson belül van. Ha jól értem akkor a bővítés során szabványosítani kell a mérőhelyet.

  Ez egyben azt is jelenti, hogy az mérőórát muszáj a lépcsőházban (lakáson kívül) elhelyezni?

  Mivel a házban még egy mérőóra sincs a lépcsőházban, ezért arra lennék kíváncsi, hogy van e olyan kitétel amivel el lehet kerülni az áthelyezést? Gondolom ez a kivitelezés költségét is csökkentené.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Szeder Zsolt Úr,

   ELMŰ-ÉMÁSZ területen az aktuális előírásoknak megfelelő új mérőhely kialakítás a régi mérőszekrény helyén is elfogadható…amennyiben az kielégíti a vonatkozó egyéb követelményeket (pl.: kezelhetőség, leolvashatóság, védettség… stb.)

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Darázs Ildikó írta:

  Tisztelt Rajk Tamás Úr!
  Egy kis segítséget kérek Öntől, ha lehetséges, hogy az alább leírt kérdésekben el tudjak igazodni.
  Sorházban lakunk. Minden lakáshoz külön mérőóra tartozik.
  Eddig úgy tudtam, hogy a mérőórán belüli probléma a miénk, a mérőóra és az azon kívüli minden gond a szolgáltatóé, mint más mérhető szolgáltatásoknál is.
  Mostanában derült ki, hogy a lakásonkénti mérőórákon kívül van valami főkapcsoló valamelyik lakás villanyóra szekrényében, ami meghibásodott, cserét igényel.
  Eddig azt sem tudtuk, hogy van ilyen, most meg a szolgáltató szerint, a csere költsége a felhasználókat terheli, de azt sem tudták megmondani, mely felhasználókat. Nem értjük miért, amikor az teljesen kívül esik a mérőóráinkon.
  A másik kérdésem pedig az, kb mennyibe kerül egy főkapcsoló csere, tudom látatlanban nehéz még irányárat mondani is.
  Üdvözlettel:
  Darázs Ildikó

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Darázs Ildikó,

   az áramszolgáltató a csatlakozó vezeték első kötéspontjáig tulajdonosa a vezetéknek.
   Az első kötéspont (csatlakozási pont = tulajdonjogi határ) utáni vezetékszakasz is méretlen szakasz ugyan, de az nem a szolgáltató tulajdona, azon hibajavítást nem jogosult végezni. A javítás költsége a társasházat / tulajdonosokat terheli.
   Példa: a sorházat egy földkábel látja el villamos energiával, az első túláramvédelmi berendezés (például késes biztosító szakaszoló aljzat) a tulajdonjogi határ, hiszen ott van az első kötéspont, innen a leágazó méretlen fővezetékek látják el a fogyasztásmérőket. Ha ezen a szakaszon van a hiba, azt az ELMŰ nem hárítja el. Megvizsgálja, hogy a csatlakozási pontig eljut-e a villamos-energia, ha igen, úgy távozik a helyszínről és javasolja, hogy a belső méretlen hálózatot javíttassák meg.

   Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, mennyibe kerül a kapcsoló cseréje.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Lakatos Imre írta:

  Üdv Lakatos Imre vagyok épületvillamossági szerelő. Kedves Rajk Tamás. Egy ismerősöm esete ihlette a kérdésemet. Az ő esetében két különálló de egymás melletti lakásban volt hálózatbővités 25A-ről 32A-re az ELMŰ által bejegyzett cég(nem nevezném meg őket)a méretlen fővez. emeleti elosztójától a mérőhelyig összesen 5-6 méter kábelt cserélt, ezen kivül kapott új mérő-órát és fő-biztositékot is (a szokásos C32A). A munkafolyamat végén lakásonként 100000 azaz kétszázezer forint volt a kért összeg. A lakástulajdonos kérdése az volt felém hogy reálisnak tartom e ezt a munkadijat mint villanyszerelő. Nos én nem tartom annak, főleg hogy a munka folyamatot végignéztem miközben a mért rendszer kialakitásán fáradoztam a lakásokban és nem azzal törődtek a dolgozók hogy gyorsan és hatékonyan végezzék a munkát hanem jól elhúzták az amúgy rutin feladatot, de ez részlet kérdés még óra bérben is sokat kértek volna ha az lenne a magyarázat. Lényege az irásomnak az hogy ön szerint kedves Tamás az összeg egy ilyen bővitésnél reális vagy nem? Azért is érdekelne mert sokan kérnek tanácsot tölem ezzel kapcsolatban és én legtöbbször az önök honlapját ajánlom tájékozódás céljára a témában. Szerintem valami nem egészen kerek ezzel a megvalósulási rendszerrel ami manapság Magyarországon mind engedélyeztetés mind megvalósulás terén zajlik. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Lakatos Imre.

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt kolléga Úr,

   más kivitelező által végzett munkát, illetve annak munkadíjának reálisságát véleményezni – a részletek ismeretének hiánya, illetve a másik fél meghallgatása nélkül nem kívánok.
   Amúgy sem hiszem, hogy ezt cégünk weboldalán kellene megvitatnunk…

   Szíves megértését köszönöm.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Gulyás Timon írta:

  Tisztelt Rajk Tamás!

  Légkondicionálót szeretnék felszereltetni saját lakásomba.
  Jelenleg az áramszolgáltatói fő kismegszakító B25-ös. Egy villanyszerelő ismerősöm azt mondta, hogy ez valószínűleg nem lesz elég és kérjem az ELMŰ-től, hogy cseréljék ki 25 vagy 32 C-re. Szükség van erre, illetve, ha 25 B-ről váltanék 25 C-re szükség lenne-e műszaki dokumentációra illetve kivitelezői nyilatkozat?

  Az sem teljesen világos, hogy a 25C az alatta van-e a 32A-nak, tehát díjmentesen cserénék-e.

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   először javaslom, hogy cseréltesse ki a B25A megszakítót C25A-re.
   Ez díjmentes.
   Ha ez nem elég és gyakran leold, akkor kell igényelni a 32A-t, ehhez viszont szabványos mérőhely létesítése szükséges, ami drágább és nem is biztos, hogy szükség van rá.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

 • Tokaji Zsuzsa írta:

  Tisztelt Rajk Tamás, elektromos cirko kièpitèsèn gondolkodok, szeretnèm, ha a melegvizet is ellátná. Jelenleg 32,16,16 amperrel – 2-es betáppal rendelkezik a ház, kèrdèsem az,hogy milyen hálózati követelmènye lenne, illetve mennyivel kerülne többe a gázhoz kèpest. Hozzávetőlegesen. Köszönöm zsuzsa

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Zsuzsa,

   mekkora teljesítményű lenne az új készülék?
   Mit jelent, hogy 2-es betáppal rendelkezik a ház?
   Azt, hogy a gázhoz képest mennyivel kerülne többe, nem tudom megmondani.
   Egyrészt nem tudom, hogy a gáz most mennyibe kerül Önöknél, illetve azt sem tudom, mennyit fog üzemelni az elektromos cirkó és mekkora teljesítményű?!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

E-mail címe nem kerül megjelenítésre. Kötelező mezők jelölve *

*


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect. PUSH ---->