Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk!

Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, DÉMÁSZ által

REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐ

MÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA

TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS

Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk! - Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

Kikapcsolt mérőhely visszakapcsoltatása / Új bekapcsolás

Gyakran előfordul, hogy az áramszolgáltató különböző okok miatt a fogyasztásmérőt kikapcsolja, netán le is szereli azt.

Ezek az okok lehetnek:

– ki nem egyenlített áramszámla / tartozás

– elmulasztott névátírás

– szabálytalan vételezés / a mérés befolyásolása

A kikapcsolások fajtáitól függően különbözik a visszakapcsolás menete is. Nézzük, milyen módon kapcsolhatja ki az áramszolgáltató a szolgáltatást és mi a menete a visszakapcsolásnak:

1. Kikapcsolás fővezetéken

Az áramszolgáltató a fogyasztásmérő fővezetékét kiköti a mérőből, majd a mérőhelyet zárópecséttel látja el, de a fogyasztásmérőt nem viszi el a helyszínről. Amennyiben 30 napon belül jelezzük a visszakapcsolási igényt és a fogyasztóirodán rendezzük a tartozást, úgy az áramszolgáltató 17.854.- forint visszakapcsolási díjért visszakapcsolja a szolgáltatást.

30 nap elteltével ugyanez a procedúra azzal a kivétellel, hogy az áramszolgáltató ajánlott szerelői rendszerében is szereplő regisztrált villanyszerelővel felül kell vizsgáltatni a mérőhelyet, és az általa kiállított kivitelezői nyilatkozattal kapcsolják vissza a szolgáltatást. Ebben az esetben forduljon hozzánk!

Kb. 1 év elteltével – ha nem kérelmezik a visszakapcsolást – az áramszolgáltató leszereli a fogyasztásmérőt és megszünteti a méretlen fővezetéket vagy a csatlakozó vezetéket. Sok esetben a fogyasztásmérő az ingatlanon belül található, így azt leszerelni nem tudják, marad tehát a fővezeték/csatlakozó megszüntetése. Ezt követően a szolgáltatás visszaállítása már nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak fog minősülni, a teendőket lásd lent.

 

2. Kikapcsolás a fogyasztásmérő leszerelésével

Az áramszolgáltató a kikapcsolást a fogyasztásmérő(k) leszerelésével és a méretlen fővezeték/csatlakozó vezeték megszüntetésével végzi el. Amennyiben a fogyasztó a kikapcsoláskor a helyszínen tartózkodik, úgy az ingatlanon belül elhelyezett fogyasztásmérőt a szakemberek le tudják szerelni, a munkalapot aláíratják a fogyasztóval. Ha a fogyasztó nincs a helyszínen, úgy csak az ingatlanon kívül elhelyezett fogyasztásmérőt tudják leszerelni, a munkalapot a helyszínen hagyják.

A fogyasztásmérő leszerelésével megszűnik a szerződés az áramszolgáltatóval!

A szolgáltatás visszaállítása ezt követően nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak minősül. Az érvényben lévő előírásoknak megfelelő szabványos mérőhely kialakításához regisztrált villanyszerelőre van szükség.

A regisztrált villanyszerelőnek a kikapcsolt mérőhelyet szabványosítani kell a következők szerint:

– szabványos, kettős plombálhatóságú tipizált fogyasztásmérő szekrényt kell felszerelni

– ki kell cserélni a méretlen és mért fővezetékeket réz vezetékekre

– érintésvédelmi relét (bővebben ITT) kell beszerelni a lakáselosztóba

– műszaki dokumentációt és kivitelezői nyilatkozatot (B345 sz. nyilatkozat) kell készíteni, melynek birtokában a fogyasztó kezdeményezheti az áramszolgáltatónál a fogyasztásmérő(k) felszerelését

A fogyasztónak az általunk kiállított dokumentációkkal személyesen fel kell keresnie az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodáját szerződéskötés céljából.

Ha ez megtörtént néhány napon belül felszerelik a fogyasztásmérőt (villanyórát)

ÚJ BEKAPCSOLÁS

Új bekapcsolásként kezelendőek azon felhasználási helyek, melyeken a villamosenergia vételezés lehetősége még soha nem volt kiépítve, vagy az 1 évnél régebben ki van kapcsolva. A bekapcsolás menete:

 – Társasházi mérőhelyek esetében:

 1. Be kell adni egy igénybejelentést az ügyfélszolgálaton
 2. Az igénybejelentésre válaszként megküldik a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót
 3. Amennyiben a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatóban szerepel, hogy villamos kiviteli tervre van szükség a csatlakozó berendezésről, úgy egy kamarai jogosultsággal rendelkező villamos tervező által készített tervre van szükség, melyet jóvá kell hagyatni az áramszolgáltatóval

Ha mindez megvan, akkor egy regisztrált villanyszerelővel az elfogadott terv szerint ki kell építtetni a szabványos fogyasztásmérő helyet, mely tartalmazza egy tipizált fogyasztásmérő szekrény felszerelését, a méretlen és mért fővezetékek védőcsövezését és vezetékezését, felszálló méretlen fővezetékre csatlakoztatást, illetve a mért fogyasztói főelosztó kialakítását és a szükséges dokumentációk elkészítését. A mérőhely kiépíttetésének költségeit a fogyasztó viseli, 32A díjmentesen jár mindenkinek, e fölött hálózatfejlesztési díj fizetendő.

Példák: kikapcsolt és általunk szabványosított mérőhely:

Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)

Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)

Szabványosított mérőhely

Szabványosított mérőhely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Családi házak esetében:

A különbség annyi, hogy mivel a fogyasztásmérőhely közvetlenül a csatlakozó végpontján kerül kialakításra, nincs szükség villamos tervre. Itt lehetőség van légvezetékes, vagy földkábeles csatlakozást választani, illetve kérhető ideiglenes és végleges bekapcsolás.

Ideiglenes bekapcsolás: 1+1 évre igényelhető (pl. építkezés esetére)

Amennyiben a közcélú elosztóhálózat légvezetékes, úgy egy segédoszlopon kell a mérőhelyet kiépíteni, a csatlakozó is légvezetékes, melyet a fogyasztó fizet. Hálózatfejlesztési díj nincs, egyszeri 15.100.- forintért akár 3 x 32A is igényelhető 1+1 évre.

Az építkezéshez szükséges egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatok, érintésvédelmi relé és kismegszakítók kerülnek elhelyezésre a főelosztóban.

Példa egy általunk kialakított ideiglenes mérőhelyre: 

 

Ideiglenes mérőhely segédoszlopon légvezetékes csatlakozóval

Ideiglenes mérőhely segédoszlopon légvezetékes csatlakozóval

Egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatokkal, érintésvédelmi relével

Egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatokkal, érintésvédelmi relével

Végleges bekapcsolás: a mérőhely kerülhet segédoszlopra, az épület falára, épített falra (pl. kukatároló), de talajba telepíthető mérőszekrények is vannak. Kérhető légvezetékes és földkábeles csatlakozó is. A légvezetékes csatlakozót az áramszolgáltató 30 méter, a földkábeles csatlakozót 15 méter földfelszínre vetített hosszig díjmentesen biztosítja. A mérőhely kiépíttetésének költségeit itt is a fogyasztó viseli. Földkábeles csatlakozó kivitelezését az áramszolgáltató végzi, melynek átfutási ideje 6 hónap!

Példa egy általunk kialakított végleges mérőhelyre:

Végleges mérőhely talajba telepítve földkábeles csatlakozóval

Végleges mérőhely talajba telepítve földkábeles csatlakozóval

Kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a helyes és költséghatékony döntés meghozatalában!

5.00 avg. rating (98% score) - 6 votes
Kategória: Szakmai anyagok
 • Németh Tiborné írta:

  Tisztelt Rajk Tamás!

  Mostanában villanyoszlopokat, fákat csavar ki tövestül felénk a vihar. Van egy hétvégi telkünk, annak egyik sarkában egy segédoszlopon van 25 éve az áramos mérőhelyünk. Napokban azzal keresett meg a szomszédunk, hogy rettegtek vihar idején, hogy a házukra dől az oszlopunk. Felkerestem a helyi e-on kirendeltséget,ahol elmondták, hogy földkábeles csatlakozó kihelyezését javasolják, ami 97.000,-ft. Vagy: szerződés bontás, ami a mérőhely megszűnésével , mérőóra leszerelésével jár.
  Kérdésem az lenne, tényleg nincs ennél kedvezőbb megoldás?
  Az ideiglenes kikötésben benne volnánk, de hogy teljesen kikössék, és újra meg kelljen vásárolni a mérőhelyet, az nagyon kellemetlenül érintene bennünket.
  Kérem segítsen, hogy jó döntést tudjunk hozni!

  Üdvözlettel: N
  Németh Tiborné

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Németh Tiborné,

   budapesti cégünk főleg ELMŰ-ÉMÁSZ területen tevékenykedik, itt ismerjük a szolgáltató és a területi referensek műszaki elvárásait.
   Javaslom egy helyi, E.ON-os szerelő megkeresését a tárgyi témában!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Marcz Tamás írta:

  Jó napot!

  Érdeklődni szeretnék hogy az albérletbe amit most szeretnék kivenni a tulajdonosok kiköttették az áramot teljesen mert nem lakták a házat. Mennyibe kerülne nekem az új bekapcsolás ingyenes lenne ahogy olvasni lehet vagy nem?? Válaszát előre is köszönöm..

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   a visszakapcsoláshoz szabványos mérőhely szükséges, amely nincs ingyen.
   A szolgáltató 1x32A-ig díjmentesen biztosítja a csatlakozó vezetéket.
   Az Önök esetében ez visszakapcsolás, nem díjmentes, a szolgáltatónak is visszakapcsolási díj fizetendő.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • h.g.i írta:

  Szép napot!Az lenne a kérdésem ha valakinek előre fizetős mérője van felszerelve de van díjhátraléka még akkor az előre fizetős mérőről lekapcsolhatják?Lehet hülye kérdés 🙂

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   előre fizetős mérővel nem lehet díjhátraléka, hiszen előre megvásárolja az elhasználni kívánt villamosenergia-mennyiséget.
   Az előre fizetős fogyasztásmérő berendezés visszafelé számolja a még fennmaradó kilowattórákat, így a nullát elérve az áramszolgáltatást kikapcsolja.
   A feltöltőkártyás mobiltelefonról sem tud hívást indítani, ha nincs egyenlege. Pont ugyan ez az elv a fogyasztásmérőnél is.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Anikó írta:

  Jo napot
  nekem olyan kérdésem lenne hogy Részlet fizetéssel vennék egy házat ami ugy nézne ki hogy ügyvéd előtt írnánk a tulajdonossal egy szerződést hogy én fizetem a hitelt havi x összegbe
  de itt Van a bibi amit szeretnék venni házat abbol kikapcsoltak a villanyt.tartozás miatt ezután szeretnék érdeklődni hogy mennyi lenne ennek a vissza köttetési dija?
  Vagy igaz az hogy a feltöltö kártyás olcsóbb lenne? Köszönöm válaszát

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Anikó,

   az áramszolgáltatóval az köthet szerződést, aki az ingatlannak tulajdonosa vagy bérlője és ezt tulajdoni lappal, vagy bérleti szerződéssel igazolni tudja.
   A visszakapcsoláshoz szabványos mérőhelyre lesz szükség, az előrefizetős mérők díjairól a szolgáltatónál tud érdeklődni.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Madácsi Sándor írta:

  üdvözlöm érdeklődnék kb 8 hónapja levágták anyukámnál a villanyvezetéket tartozás miatt közben meghalt és szeetném rendezni a tartozást és visszaköttetni az áramot mi a teendő? családi ház

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Madácsi Sándor Úr,

   amennyiben a hagyatéki eljárás lezárult és rendelkezik halotti anyakönyvi kivonattal, valamint bejegyzésre került a földhivatalnál mint örökös, úgy kezdeményezhető a mérőhely visszakapcsoltatása.
   Ha a mérőket leszerelték és a csatlakozó vezetéket megszüntették, akkor a mérőhelyet szabványosítanunk kell a visszakapcsoláshoz.
   Amennyiben fővezetéki kikapcsolás történt, de a fogyasztásmérők a helyszínen maradtak, úgy 1 éven belül kivitelezői nyilatkozattal tanúsított módon kapcsoltatható vissza a mérőhely.

   További információkat telefonon tudok adni Önnek, illetve keresse fel az ELMŰ ügyfélszolgálatát.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

 • Kovács Emőke írta:

  Szép napot!Érdeklődni szeretnék,hogy albérlőként lehet e igényelni előrefizetős mérőt ha az áramszolgáltatás több éve ki lett kapcsolva?köszönöm válaszát!

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Kovács Emőke,

   természetesen, van rá lehetőség.
   Szabványos mérőhely és 10.612.- forint szükséges hozzá.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

   • Kovács Emőke írta:

    Köszönöm válaszát!

   • Kovács Emőke írta:

    És még egy kérdésem lenne,hogy milyen vezetéknek kell lennie az ingatlanban?mi az előírt szabvány.?

    • Rajk Tamás írta:

     A fogyasztásmérő hely betápláló méretlen fővezetéke és mért fővezetéke kizárólag minimum 10 mm2 H07V-K típusú vezeték lehet.
     Továbbá a fogyasztásmérő szekrénynek is rendszerengedélyes, tipizált mérőszekrénynek kell lennie.

     Üdvözlettel,
     Rajk Tamás

 • Németh Dávid írta:

  Jó napot kívánok!
  Érdeklődni szeretnék hogy ha van elmaradás villanynál ami miatt lekapcsolták nem nekem van a hátralékom hanem az elöttem lévönek aki bérelte az ingatlant. Én most bérlem és szeretném visszakapcsoltatni de hallottam hogy Július 1-töl ingyenes a visszakapcsolás.
  Érdeklödöm ha nem ingyenes milyen dijakra számoljak?
  Mert minél hamarabb szeretném bekötettni.
  És lehetöség van e részlet fizetésre? Mert egy ismerösöm mondta hogy ö részletekbe fizette a vissza kapcsolást.
  Előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Dávid

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Németh Dávid,

   kérem, ez ügyben érdeklődjön a szolgáltató ügyfélszolgálatán!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Jámbor Renáta írta:

  Ha még halt a regisztrált villany szerelő aki csinálta a mèrő helyett ès lejárt a papír mi a teendő 7gyereket neveltek egyedűl ès nincs plusz pènzem új mèrő helyett csináltatni

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Renáta,

   egyeztessünk telefonon a tárgyi témában.
   Köszönöm.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Kordován Edit írta:

  Üdv: Szeretnék érdeklődni, hogy ha leszerelték a gázt ,a vissza szerelés mennyibe kerül.vagy kérhető feltöltös gáz óra! köszönöm!

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Kordován Edit,

   tekintettel arra, hogy mi villanyszereléssel foglalkozunk, javaslom, hogy ez ügyben a Fővárosi Gázműveknél érdeklődjön.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Szabó Mária írta:

  Tisztelt Rajk Tamás. Az előzőket olvasva fel bátoritott hogy irjak önnek. Szeretném megtudni ,sajnos több mint egy éve hogy tartozom a villany szolgáltatónak nagy összeggel. Viszont most eltudnám adni a lakást és betudnám fizetni a tartozást. Az lenne a kérdésem hogy az új tulajdonos kérheti e a feltöltős kártyás mérőt,mint első lakáshoz jutó házaspár? Köszönöm a válaszát. ÜDVÖZLETTEL:

  • Rajk Tamás írta:

   Tisztelt Szabó Mária,

   az új tulajdonos csak akkor köthet szerződést a szolgáltatóval, amennyiben már legalább széljegyen szerepelnek a tulajdoni lapon.
   Ebben az esetben – fogyasztói kérésre – igényelhetik az előre fizetős fogyasztásmérőt, melynek díja ELMŰ-ÉMÁSZ területen jelenleg 10.612.- forint.
   Fontos tudni azonban, hogy az 1 évnél régebben kikapcsolt mérőhely csak szabványosítást követően kapcsolható vissza a közcélú elosztóhálózatra!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   ELMŰ-ÉMÁSZ regisztrált villanyszerelő

   • Tóthné Nêmet Olga írta:

    Jó napot!
    Azt szeretném kérdezni hogy ki kapcsolták anyukánmál a villanyt de már mindent meg vett a villany szerelő is volt ott, azt szeretném kérdezni hogy az émásznál mennyit kell fizetni hogy vissza kapcsolják,feltőltős áram. Családi ház. Előre is köszönöm…

    • Rajk Tamás írta:

     Kedves Olga,

     műszaki jellegű kérdésekben készséggel állok rendelkezésére.
     Kereskedelmi oldallal kapcsolatosan, pl. a visszakapcsolás díjairól kérem, érdeklődjön az ÉMÁSZ ügyfélszolgálatán!

     Üdvözlettel,
     Rajk Tamás

E-mail címe nem kerül megjelenítésre. Kötelező mezők jelölve *

*


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect. PUSH ---->