Kikapcsolt mérőhely visszakapcsoltatása / Új bekapcsolás

Gyakran előfordul, hogy az áramszolgáltató különböző okok miatt a fogyasztásmérő helyet kikapcsolja, netán le is szereli a fogyasztásmérő(ke)t.

Ezek az okok lehetnek:

– ki nem egyenlített áramszámla / tartozás

– elmulasztott névátírás (15 nap túllépése)

– szabálytalan vételezés / a mérés befolyásolása

A kikapcsolások fajtáitól függően különbözik a visszakapcsolás menete is. Nézzük, milyen módon kapcsolhatja ki az áramszolgáltató a szolgáltatást és mi a menete a visszakapcsolásnak:

1. Kikapcsolás fővezetéken

Az áramszolgáltató a fogyasztásmérő fővezetékét kiköti a mérőből, majd a mérőhelyet zárópecséttel látja el, de a fogyasztásmérőt nem viszi el a helyszínről. Amennyiben 30 napon belül jelezzük a visszakapcsolási igényt és a fogyasztóirodán rendezzük a tartozást, úgy az áramszolgáltató 17.800.- forint visszakapcsolási díjért visszakapcsolja a szolgáltatást.

30 nap elteltével ugyanez a procedúra azzal a kivétellel, hogy az áramszolgáltató ajánlott szerelői rendszerében is szereplő regisztrált villanyszerelővel felül kell vizsgáltatni a mérőhelyet, és az általa kiállított kivitelezői nyilatkozattal kapcsolják vissza a szolgáltatást. Ebben az esetben forduljon hozzánk!

Kb. 1 év elteltével – ha nem kérelmezik a visszakapcsolást – az áramszolgáltató leszereli a fogyasztásmérőt és megszünteti a méretlen fővezetéket vagy a csatlakozó vezetéket. Sok esetben a fogyasztásmérő az ingatlanon belül található, így azt leszerelni nem tudják, marad tehát a fővezeték/csatlakozó megszüntetése. Ezt követően a szolgáltatás visszaállítása már nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak fog minősülni, a teendőket lásd lent.

2. Kikapcsolás a fogyasztásmérő leszerelésével

Az áramszolgáltató a kikapcsolást a fogyasztásmérő(k) leszerelésével és a méretlen fővezeték/csatlakozó vezeték megszüntetésével végzi el. Amennyiben a fogyasztó a kikapcsoláskor a helyszínen tartózkodik, úgy az ingatlanon belül elhelyezett fogyasztásmérőt a szakemberek le tudják szerelni, a munkalapot aláíratják a fogyasztóval. Ha a fogyasztó nincs a helyszínen, úgy csak az ingatlanon kívül elhelyezett fogyasztásmérőt tudják leszerelni, a munkalapot a helyszínen hátrahagyják.

A fogyasztásmérő leszerelésével megszűnik a villamosenergia-vásárlási, a hálózathasználati és a hálózatcsatlakozási szerződés az áramszolgáltatóval!

A szolgáltatás visszaállítása ezt követően nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak minősül. Az érvényben lévő előírásoknak megfelelő szabványos mérőhely kialakításához ajánlott – regisztrált villanyszerelőre van szükség.

Az ajánlott-regisztrált villanyszerelőnek a kikapcsolt mérőhelyet szabványosítani kell a következők szerint:

– szabványos, rendszerengedélyes, kettős zárópecsételhetőségű tipizált fogyasztásmérő szekrényt kell felszerelni

– ki kell cserélni a méretlen és mért fővezetékeket réz vezetékekre

– érintésvédelmi relét (bővebben ITT) kell beszerelni a lakáselosztóba

– műszaki dokumentációt és kivitelezői nyilatkozatot (B345 sz. nyilatkozat) kell készíteni, melynek birtokában a fogyasztó kezdeményezheti az áramszolgáltatónál a fogyasztásmérő(k) felszerelését

A fogyasztónak az általunk kiállított dokumentációkkal személyesen fel kell keresnie az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodáját szerződéskötés céljából.

Ha ez megtörtént néhány napon belül felszerelik a fogyasztásmérő(ke)t.

ÚJ BEKAPCSOLÁS

Új bekapcsolásként kezelendőek azon felhasználási helyek, melyeken a villamosenergia vételezés lehetősége még soha nem volt kiépítve, vagy az 1 évnél régebben ki van kapcsolva. A bekapcsolás menete:

 – Társasházi mérőhelyek esetében:

    1. Be kell adni egy igénybejelentést az ügyfélszolgálaton
    2. Az igénybejelentésre válaszként megküldik a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót (MGT)
    3. Amennyiben a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatóban szerepel, hogy villamos kiviteli tervre van szükség a csatlakozó berendezésről, úgy egy kamarai jogosultsággal rendelkező villamos tervező által készített tervre van szükség, melyet jóvá kell hagyatni az áramszolgáltatóval
  1.  

Ha mindez megvan, akkor egy regisztrált villanyszerelővel az elfogadott terv szerint ki kell építtetni a szabványos fogyasztásmérő helyet, mely tartalmazza egy tipizált fogyasztásmérő szekrény felszerelését, a méretlen és mért fővezetékek védőcsövezését és vezetékezését, összekötő berendezésre csatlakoztatást, illetve a mért fogyasztói főelosztó kialakítását és a szükséges dokumentációk elkészítését. A mérőhely kiépíttetésének költségeit a fogyasztó viseli, 32A díjmentesen jár mindenkinek, e fölött hálózatfejlesztési díj fizetendő.

Példák: kikapcsolt és általunk szabványosított mérőhelyre:

Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)
Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)
Szabványosított mérőhely

– Családi házak esetében:

A különbség annyi, hogy mivel a fogyasztásmérőhely közvetlenül a csatlakozóvezeték végpontján kerül kialakításra, nincs szükség villamos tervre. Itt lehetőség van szabadvezetékes, vagy földkábeles csatlakozást választani, illetve kérhető ideiglenes és végleges bekapcsolás.

Ideiglenes bekapcsolás: 1 évre igényelhető (pl. építkezés esetére)

Amennyiben a közcélú elosztóhálózat szabadvezetékes, úgy egy segédoszlopon kell a mérőhelyet kiépíteni, a csatlakozóvezeték is szabadvezeték, melyet a fogyasztó fizet. Hálózatfejlesztési díj nincs, egyszeri 14.762.- forintért akár 3 x 32A is igényelhető 1 évre.

Az építkezéshez szükséges egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatok, érintésvédelmi relé és kismegszakítók kerülnek elhelyezésre a főelosztóban.

Példa általunk kialakított ideiglenes mérőhelyekre: 

Ideiglenes mérőhely segédoszlopon szabadvezetékes csatlakozóval
Ideiglenes mérőhely segédoszlopon (szabadvezetékes)
Egy-és háromfázisú dugaszolóaljzatokkal, életvédelmi relével
Egy-és háromfázisú dugaszolóaljzatokkal, életvédelmi relével

Végleges bekapcsolás: a mérőhely kerülhet segédoszlopra, az épület falára, épített falra (pl. kukatároló), de talajba telepíthető mérőszekrények is vannak. Kérhető szabadvezetékes és földkábeles csatlakozó is. A szabadvezetékes csatlakozót az áramszolgáltató 30 méter, a földkábeles csatlakozót 15 méter földfelszínre vetített hosszig díjmentesen biztosítja. A mérőhely kiépíttetésének költségeit itt is a fogyasztó viseli. Földkábeles csatlakozó kivitelezését az áramszolgáltató végzi, melynek átfutási ideje minimum 6 hónap!

Példák általunk kialakított végleges mérőhelyekre:

Társasházi csoportos mérőhely kerítéspillérre szerelve

 

Talajba telepített fogyasztásmérő szekrény földkábeles csatlakozóhoz
1 mérőhelyes fogyasztásmérő szekrény (földkábeles)
2 mérőhelyes fogyasztásmérő szekrény (földkábeles)
Kerítéspillérre telepített dupla háromfázisú fogyasztásmérő hely
Kerítéspillérre telepített dupla háromfázisú fogyasztásmérő hely
Nappali + vezérelt + H tarifás mérőhely (társasház)

 

 

 

 

 

…és a hálózatra csatlakozás pillanatai…

5.00 avg. rating (98% score) - 6 votes
Szabó Alex

Üdvözlöm Uram,

Visszakapcsolással kapcsolatban szeretnék érdeklődni:
Több, mint 1 év elelt, így kivitelezői nyilatkozatot kell kitöltetnem.
Az óra négy-öt lett felszerelve, szabványosított, megfelelő, ELMŰ által elfogadott szekrénybe, stb.
Menyyi lenne a költségvonzata pusztán a nyilatkozatnak, ha az óra a helyén van, és a régi papírok is meg vannak a mérőhely adataival, így bemérni se nagyon kell?
Kikötésnél az órát a helyén hagyták, csak a kábeleket húzták le róla, levágva nem lett, mert sorház gerincvezetékén van a méróhely, falba süllyesztve.
Tulajdonképpen csak a papírokat kell kitölteni, mivel minden a helyén van, a mérőhely meg úgy nevezett “tipizált”, jelenlegi standardeknek megfelelő.

Köszönöm válaszát.

Rajk Tamás

Tisztelt Szabó Alex,

mindenképp szükséges a fogyasztásmérő hely teljes körű műszaki felülvizsgálata.
Amennyiben minden megfelelő, kiadjuk a műszaki dokumentációt róla.
Az anyagiakról egyeztessünk telefonon.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás

Alexnadra

Üdvözlöm.
Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy mpst szeretnék venni egy ingatlant amiben 4 eve le lett kapcsolva a villany a tulajdonos kapcaoltatta ki nem tartozas miatt lett kikapcsolva igy mennyibe kerul a viszakapcsoltatas? Köszönöm udv

Kovács linda

Üdv. Kérdésem az lenne hogy, egy ingatlanban több mint két éve lekötötték villany órát, mit kell tennem hogy azt vissza tudjam hozatni, én vásároltam meg.
Üdvözlettel: Linda

Pethő Sándor

Üdvözlöm,

Az érdekelne hogy mennyibe kerülne és milyen határidővel lehetséges villanyóra vissza szerelés és hálózatba újbóli bekötése. Új tulajdonos vagyok az ingatlanban volt áram és óra de az EON kikötötte. (nappali és éjjeli volt de tartozás miatt ,ami időközben rendezve lett, illetve ha jól tudom több mint 1 évig nem laktak az ingatlanban)

Tisztelettel:
Pethő Sándor

Rajk Tamás

Üdvözlöm,

kérem, keressen meg egy helyi E.ON-os kollégát.
Ők naprakészebbek, mert mi főként az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport területén végzünk munkát.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás

Kovács Gabriella

Üdvözlöm!
Szigetszentmikóson – tudtommal elműhöz tartozik – megvettünk egy telket félig kész házzal. A villanyoszlop a telken van, róla vezeték megy a házhoz. Volt óra is, de már több mint egy éve nincs. Mi a teendő, hogy minél gyorsabban! áramhoz jussunk? Kell-e minősített szerelő? És kb mennyibe fog kerülni? Mennyi idő mindez? Ha kell minősített szerelő, Önök vállalják-e?
Tisztelettel,
Kovács Gabriella

Rajk Tamás

Kedves Gabriella,

szükség lesz minősített szerelőre, mivel csak szabványos mérőhelyet lehet a hálózatra kapcsolni.
Mi sajnos a közeljövőben nem tudjuk vállalni a munkát.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás

Zsirai Anita

Üdvözlöm.
Kikapcsolták, majd leszerelték az órákat a lépcsőházban 5 napja. A visszakap szólás egyszeri díját kifizettem. Az új igényhez regisztrált villanyszerelő el kell kiállítania a B nyomtatványt. Ennek mennyi a költségvonzata?

Rajk Tamás

Üdvözlöm,

ha leszerelték a mérőket, akkor nem csak visszakapcsolásról van szó.
Először szabványosítani kell a mérőhelyet, ezt követően tudjuk kiadni a szerelői igazolást.
Árajánlathoz helyszíni felmérés szükséges.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás

Toronyi Boglárka

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy a szomszéban már kb. 9-10 éve nincs áram, kikapcsolták tartozás miatt. Most szeretnék viszzakötettni és úgy tudják, hogy a z új törvény szerint ezt ingyen is lehet. Igaz ez, vagy rosszul tudják?
A másik pedig, hogy milyen papírok kellenek és ha fizetős, akkor mennyibe kerül?
ELMŰ-ÉMÁSZ terület.
Köszönöm szépen.
Üdvözlettel: Boglárka.

Rajk Tamás

Kedves Boglárka,

1 éven túl kikapcsolt mérőhely esetén megszűnt a villamosenergia vásárlási szerződés a villamosenergia kereskedővel, illetve megszűnt a hálózathasználati és hálózatcsatlakozási szerződés az elosztói engedélyessel. Ezeket akkor lehet újra kötni, ha a mérőhelyet egy ajánlott villanyszerelővel szabványosíttatják, melynek költségét a fogyasztó viseli. A visszakapcsolás – ha a szerződő változatlan – 17.854.- forint, a fennálló tartozást is rendezni szükséges. Szükséges dokumentumok: igénybejelentésre kiadott Műszaki-Gazdasági Tájékoztató, kivitelezői nyilatkozat, csatlakozó műszaki dokumentáció. Amennyiben a felhasználási hely már nem látszik a szolgáltató rendszerében, akkor tulajdoni lap, tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozata szerződéskötéshez, térképmásolat is szükséges lehet, de erről tájékozódjanak az ügyfélszolgálaton.
Tehát a visszakapcsolás ingyen nem lehetséges, költségei vannak, melyeket látatlanban nem tudok megmondani, de lehet akár 100-200e forint is a mérőhely állapotától függően.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás

Toronyi Boglárka

Köszönöm szépen, nagyon sokat segített!
Üdvözlettel: Boglárka.

Levelekiné Eiler Edina

Üdv! Segítséget szeretnék kérni önöktől. 2018.Január 24-én a teraszonlévő mélyhűtőnk zárlatkövetkeztében kigyuladt és ezáltal a bejárati aktó,a mellete lévő villanyóradoboz teljesen kiéget.Szerencsére a lakásban és abenti vezetékekben nem keletkezett sérülés.Volt kint egy villanyszerelő aki felvette az adatokat,majd kitöltött egy űrlapot velem.és távozott azóta senki nem szól hozzánk. Töbszörhívtuk az állítólagos villanyszerelőt akinek kellene ezt az ügyet intézni őt Antoni Tamásnak hívnak ennyit tudunk rólla,telefont nemszereti felvenni,de az sms-re sem válaszol.Egy Soltvadkerti villanyszerelővel beszéltünk aki állítólag partner szerelője a démásznak.Őt Martin Józsefnek hívják.Osztott szorzott és azt mondta,hogya villanyóraszekrény 70 ezerbe kerűl a szerelés ha nincs a vezetékek sérűlve akkor az 35 ezerbe kerűl+15 ezer a kábelek ha sérűkt a vezetékek.Kért tőllünk 70 ezer forintot a mérődoboz megrendeléséhez mivel általa elmondottak szerint a doboznak olyannak kell lenni-e amit a Démász elfogad és ez ennyibe kerűl.Oda adtuk neki a kért összeget kb 1 hónapja ő állít6ása szerint ő megrendelte,de ő arról nem tehet,hogy a doboz nem érkezik meg.Lehetséges az,hogy egy hónapnál is többet kell vcárni egy megrendelt dobozra,vagy ő manipulál?It van egy kiskoörú gyermekünk aki minden nap iskolába jár gyertyafény mellet kelünk mosakodunk főzünk stb!Nincs erre valami megoldás ha van kérem valaki segítsen nekünk.Januáróta nemtudunk noprmáliskörűlményként élni villanyhiánya miatt!
Köszönöm a eegítséget,vagy a jó tanácsot!
üdvözlettel:Levelekiné

Rajk Tamás

Tisztelt Levelekiné Eiler Edina,

sajnos nem vagyok DÉMÁSZ partner szerelő, de azon elv alapján, ami ELMŰ-ÉMÁSZ területen érvényes, miszerint a kivitelezők felelősséggel tartoznak az általuk végzett munkáért, illetve az etikai kódex betartásáért, javaslom az EDF DÉMÁSZ megkeresését a tárgyi témában. Jelezze nekik, hogy ez történt és ki fogják vizsgálni az ügyet.

Üdvözlettel,
Rajk Tamás
ELMŰ-ÉMÁSZ regisztrált szerelő

Laca Anita

Jó napot kivànok.Ha egy ingatlanban áram kikapcsolás történt és tulajdonos albérlőre iratja a villanyt ugy adosságot nekem kell kifizetni vagy tulajdonosnak?köszönöm

Rajk Tamás

Üdvözlöm,

csak műszaki kérdésekben tudok segítéségre lenni.
Számlázással kapcsolatban keressék meg az áramszolgáltatót!

Üdvözlettel,
Rajk Tamás