Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk!

Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, DÉMÁSZ által

REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐ

MÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA

TELJESÍTMÉNY BŐVÍTÉS

Tibivill Kft. ~ Az áram az erősségünk! - Villanyszerelés Budapesten és Pest megyében

Kikapcsolt mérőhely visszakapcsoltatása / Új bekapcsolás

Gyakran előfordul, hogy az áramszolgáltató különböző okok miatt a fogyasztásmérőt kikapcsolja, netán le is szereli azt.

Ezek az okok lehetnek:

– ki nem egyenlített áramszámla / tartozás

– elmulasztott névátírás

– szabálytalan vételezés / a mérés befolyásolása

A kikapcsolások fajtáitól függően különbözik a visszakapcsolás menete is. Nézzük, milyen módon kapcsolhatja ki az áramszolgáltató a szolgáltatást és mi a menete a visszakapcsolásnak:

1. Kikapcsolás fővezetéken

Az áramszolgáltató a fogyasztásmérő fővezetékét kiköti a mérőből, majd a mérőhelyet zárópecséttel látja el, de a fogyasztásmérőt nem viszi el a helyszínről. Amennyiben 30 napon belül jelezzük a visszakapcsolási igényt és a fogyasztóirodán rendezzük a tartozást, úgy az áramszolgáltató 17.854.- forint visszakapcsolási díjért visszakapcsolja a szolgáltatást.

30 nap elteltével ugyanez a procedúra azzal a kivétellel, hogy az áramszolgáltató ajánlott szerelői rendszerében is szereplő regisztrált villanyszerelővel felül kell vizsgáltatni a mérőhelyet, és az általa kiállított kivitelezői nyilatkozattal kapcsolják vissza a szolgáltatást. Ebben az esetben forduljon hozzánk!

Kb. 1 év elteltével – ha nem kérelmezik a visszakapcsolást – az áramszolgáltató leszereli a fogyasztásmérőt és megszünteti a méretlen fővezetéket vagy a csatlakozó vezetéket. Sok esetben a fogyasztásmérő az ingatlanon belül található, így azt leszerelni nem tudják, marad tehát a fővezeték/csatlakozó megszüntetése. Ezt követően a szolgáltatás visszaállítása már nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak fog minősülni, a teendőket lásd lent.

 

2. Kikapcsolás a fogyasztásmérő leszerelésével

Az áramszolgáltató a kikapcsolást a fogyasztásmérő(k) leszerelésével és a méretlen fővezeték/csatlakozó vezeték megszüntetésével végzi el. Amennyiben a fogyasztó a kikapcsoláskor a helyszínen tartózkodik, úgy az ingatlanon belül elhelyezett fogyasztásmérőt a szakemberek le tudják szerelni, a munkalapot aláíratják a fogyasztóval. Ha a fogyasztó nincs a helyszínen, úgy csak az ingatlanon kívül elhelyezett fogyasztásmérőt tudják leszerelni, a munkalapot a helyszínen hagyják.

A fogyasztásmérő leszerelésével megszűnik a szerződés az áramszolgáltatóval!

A szolgáltatás visszaállítása ezt követően nem visszakapcsolásnak, hanem új bekapcsolásnak minősül. Az érvényben lévő előírásoknak megfelelő szabványos mérőhely kialakításához regisztrált villanyszerelőre van szükség.

A regisztrált villanyszerelőnek a kikapcsolt mérőhelyet szabványosítani kell a következők szerint:

– szabványos, kettős plombálhatóságú tipizált fogyasztásmérő szekrényt kell felszerelni

– ki kell cserélni a méretlen és mért fővezetékeket réz vezetékekre

– érintésvédelmi relét (bővebben ITT) kell beszerelni a lakáselosztóba

– műszaki dokumentációt és kivitelezői nyilatkozatot (B345 sz. nyilatkozat) kell készíteni, melynek birtokában a fogyasztó kezdeményezheti az áramszolgáltatónál a fogyasztásmérő(k) felszerelését

A fogyasztónak az általunk kiállított dokumentációkkal személyesen fel kell keresnie az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodáját szerződéskötés céljából.

Ha ez megtörtént néhány napon belül felszerelik a fogyasztásmérőt (villanyórát)

ÚJ BEKAPCSOLÁS

Új bekapcsolásként kezelendőek azon felhasználási helyek, melyeken a villamosenergia vételezés lehetősége még soha nem volt kiépítve, vagy az 1 évnél régebben ki van kapcsolva. A bekapcsolás menete:

 – Társasházi mérőhelyek esetében:

 1. Be kell adni egy igénybejelentést az ügyfélszolgálaton
 2. Az igénybejelentésre válaszként megküldik a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatót
 3. Amennyiben a Műszaki-Gazdasági Tájékoztatóban szerepel, hogy villamos kiviteli tervre van szükség a csatlakozó berendezésről, úgy egy kamarai jogosultsággal rendelkező villamos tervező által készített tervre van szükség, melyet jóvá kell hagyatni az áramszolgáltatóval

Ha mindez megvan, akkor egy regisztrált villanyszerelővel az elfogadott terv szerint ki kell építtetni a szabványos fogyasztásmérő helyet, mely tartalmazza egy tipizált fogyasztásmérő szekrény felszerelését, a méretlen és mért fővezetékek védőcsövezését és vezetékezését, felszálló méretlen fővezetékre csatlakoztatást, illetve a mért fogyasztói főelosztó kialakítását és a szükséges dokumentációk elkészítését. A mérőhely kiépíttetésének költségeit a fogyasztó viseli, 32A díjmentesen jár mindenkinek, e fölött hálózatfejlesztési díj fizetendő.

Példák: kikapcsolt és általunk szabványosított mérőhely:

Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)

Kikapcsolt mérőhely (nem szabványos)

Szabványosított mérőhely

Szabványosított mérőhely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Családi házak esetében:

A különbség annyi, hogy mivel a fogyasztásmérőhely közvetlenül a csatlakozó végpontján kerül kialakításra, nincs szükség villamos tervre. Itt lehetőség van szabadvezetékes, vagy földkábeles csatlakozást választani, illetve kérhető ideiglenes és végleges bekapcsolás.

Ideiglenes bekapcsolás: 1 évre igényelhető (pl. építkezés esetére)

Amennyiben a közcélú elosztóhálózat szabadvezetékes, úgy egy segédoszlopon kell a mérőhelyet kiépíteni, a csatlakozó is szabadvezetékes, melyet a fogyasztó fizet. Hálózatfejlesztési díj nincs, egyszeri 14.864.- forintért akár 3 x 32A is igényelhető 1 évre.

Az építkezéshez szükséges egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatok, érintésvédelmi relé és kismegszakítók kerülnek elhelyezésre a főelosztóban.

Példa egy általunk kialakított ideiglenes mérőhelyre: 

 

Ideiglenes mérőhely segédoszlopon légvezetékes csatlakozóval

Ideiglenes mérőhely segédoszlopon szabadvezetékes csatlakozóval

Egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatokkal, érintésvédelmi relével

Egy-és háromfázisú dugaszoló aljzatokkal, érintésvédelmi relével

Végleges bekapcsolás: a mérőhely kerülhet segédoszlopra, az épület falára, épített falra (pl. kukatároló), de talajba telepíthető mérőszekrények is vannak. Kérhető szabadvezetékes és földkábeles csatlakozó is. A szabadvezetékes csatlakozót az áramszolgáltató 30 méter, a földkábeles csatlakozót 15 méter földfelszínre vetített hosszig díjmentesen biztosítja. A mérőhely kiépíttetésének költségeit itt is a fogyasztó viseli. Földkábeles csatlakozó kivitelezését az áramszolgáltató végzi, melynek átfutási ideje 6 hónap!

Példa egy általunk kialakított végleges mérőhelyre:

Végleges mérőhely talajba telepítve földkábeles csatlakozóval

Végleges mérőhely talajba telepítve földkábeles csatlakozóval

Kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a helyes és költséghatékony döntés meghozatalában!

5.00 avg. rating (98% score) - 6 votes
Kategória: Szakmai anyagok
 • Zsóka írta:

  Üdvözlöm!
  Panellakásomat több éve nem lakom és pár havi rendelkezésre állási díj nem fizetése után kikapcsolták az áramot. Most a fiam be szeretne költözni és szeretném visszakapcsoltatni az áramszolgáltatást. Mi a menete, mennyibe kerül, el lehet-e interneten intézni, hogy ne kelljen külföldről emiatt hazautaznom?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Zsóka,

   1 év elteltével szabványos mérőhely szükséges a visszakapcsoláshoz.
   Meghatalmazással minden elintézhető külföldről is, akár mi is el tudjuk intézni A-Z-ig.

   Egyeztessünk telefonon a részletekről!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő
   0670-946-5666

 • Kocsis Ádám írta:

  Üdvözlöm!
  Édesapám lakásába költöznénk, viszont 8 éve nem lakja senki a lakást.A vezeték le lett vágva az oszlopról, a mérő órák lakáson belül vannak sértetlen állapotban, mi pedig szeretnénk visszaköttetni.Mi lenne a teendők?

  Válaszát előre is köszönöm

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   a fogyasztásmérőket át kell helyezni ingatlanon kívülre, szabványos mérőhely kialakításával.
   Ki kell cserélni a tetőtartót/fali horgot, annak védőcsövezését, a mért fővezetéket, életvédelmi relé beszerelése szükséges, új földelőszonda telepítése előírt. A csatlakozási ponton, típus azonosító számmal azonosított, rendszerengedélyes mérőszekrény alkalmazásával kialakított mérőhely visszakapcsolását, regisztrált villanyszerelő által kivitelezői nyilatkozattal tanúsított módon lehet megtenni.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

 • Miklós Zoltánné írta:

  Édesanyám halála után kértem az áramszolgáltatás szüneteltetését. A ház egyik fele régóta az én nevemen van,( nem lakom ott) a másik fele az édesanyám nevén volt. Lehetséges-e a kérésem teljesítése, és mennyibe kerülne?

  • Rajk Tamás írta:

   Üdvözlöm,

   az elhunyt nevén lévő szerződést át kell íratni saját névre.
   Utána kérhető a szolgáltatás szüneteltetése.

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás

 • Laura írta:

  Jó estét!A múlt héten villanyora ellenőrzés végeztek nálam. Most köteleznek hogy új fogyasztás merolhelyet alakitsak ki ami 120000 Ft-ba kerül minimum.A villanyora bent van a házban,mivel egy régi tornacos házról van szó.jogukban

  • Rajk Tamás írta:

   Kedves Laura,

   amennyiben a mérőhely műszaki állapota veszélyezteti az Ön élet és vagyonbiztonságát, vagy a közcélú hálózat üzembiztonságát és ezzel a többi fogyasztó villamosenergia-ellátását, úgy a szolgáltatónak jogában áll felszólítani Önt a mérőhely szabványosítására, melynek elmulasztása a fogyasztási hely kikapcsolásával is járhat. Saját érdekében végeztesse el a mérőhely szabványosítását!

   Üdvözlettel,
   Rajk Tamás
   regisztrált villanyszerelő

E-mail címe nem kerül megjelenítésre. Kötelező mezők jelölve *

*


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect. PUSH ---->