EIB/KNX

Az EIB/KNX rendszerről néhány szóban:

A KNX tulajdonképpen egy épületautomatizálási szabvány, illetve kommunikációs protokoll. Világméretű népszerűségét annak köszönheti, hogy mára több, mint 150 gyártó kínál hozzá készülékeket. Így tehát nem szükséges mindent egy gyártótól beszereznünk, mivel a protokoll garantálja, hogy különböző gyártók készülékei is probléma nélkül működnek egymással. A KNX megfelel az ISO/IEC 14543-3 szabványnak.

Egyik hatalmas előnye a decentralizáltságban rejlik, tehát – sok más rendszerrel ellentétben – nincs egy központi eszköz, szerver, vagy vezérlő amely utasításokat ad a többi eszköznek. Minden eszköz (kapcsoló, relé, érzékelő) “tudja a maga dolgát”, bele van programozva mit kell csinálnia, legyen az világításvezérlés, redőnyvezérlés, vagy a fűtés vezérlése.

A másik előny, hogy az eszközök egy ún. KNX buszkábellel vannak összekötve, melyen a digitális kommunikáció történik. Ez egy 2x2x0.8 mm-es árnyékolt, páronként sodrott, tömör rézvezeték.

KNX buszkábel

Az információk, parancsok, mért és beállított értékek ezen keresztül jutnak el a busz érintett résztvevőihez. Innentől kezdve csak programozás kérdése, hogy pl. egy adott világításkapcsoló (nyomógomb) melyik áramkört kapcsolja. Amennyiben a funkciók a későbbiekben változnak – pl. iroda átalakítása -, elég csak átprogramozni a megfelelő eszközöket, nem kell újra “szétvésni” és átkábelezni az egész épületet, továbbá bármikor bővíthetők a funkciók, mivel a buszkábel mindenhol ott van, csak rá kell csatlakozni, felprogramozni az új eszközt és már működik is. A KNX rendszerrel megoldható funkciók száma korlátlan, nincs olyan, amire ne lenne valamelyik gyártónak készüléke.

Folytatás hamarosan…